Buzdolabının içini temizlemek mi?

Buzdolabının içini temizlemek mi?

Küflenmiş gıdaların bıraktğı koku, çürümüş meyve ve sebze kalıntıları, yiyeceklerden kalan izler gibi günlük hayatta buzdolabı kullanımında sıkça karşılaşılan sorunları doğru bir şekilde temizlik yaparak geride bırakabilirsiniz. Mutfakta en çok kullanılan beyaz eşyalardan birisi olan buzdolapları gıda depolamak için oldukça önemlidir. Gıdaların sağlıklı ve güvenli bir şekilde saklanması için bu yazıda belirtilen püf noktalara ve buzdolabı temizleme yöntemlerine uyarak temizlik yaparsanız herhangi bir hijyen sorunu yaşamazsınız.

İşte karşınızda 5 adımda buzdolabı temizliği!

Mutfak temizliği yaparken insanın gözünde büyüttüğü şeylerden biri de beyaz eşyaların temizliğidir. Buzdolabı nasıl temizlenir bilinmediği için genellikle bu ürünün temizliğinden kaçınılır. Ancak aşağıdaki maddeleri sırayla takip ederek gözünüzde büyüttüğünüz bu işi kolayca yapabilirsiniz.

Birinci adım: Ön temizlik ve kontrol aşaması
Buzdolabının içini ve dışını temizleyeceğiniz için öncelikle cihazın fişini çekmelisiniz. Daha sonra dolabın içerisindeki gıdaları dışarıya çıkarmaya başlayabilirsiniz. Bu sırada gözünüze çarpan bozulmuş yiyecekleri, kokmuş sebzeleri ve tarihi geçmiş ürünleri çöpe atmalısınız. Tüm raflardaki ve bölmelerdeki eşyalar boşaltıldıktan sonra çıkabilen rafları dolabın gövdesinden çıkartıp tezgaha koymalısınız.

İkinci adım: Çıkarılabilen parçaların temizliği
Dolabın gövdesinden ayrılabilen rafları ve kapaklı bölmeleri çıkardıktan sonra onları bulaşık makinesine atmadan elinizde su ve bulaşık deterjanı yardımıyla güzelce yıkamalısınız. Parçalara herhangi bir zarar gelmemesi için bulaşık makinesi kullanımından kaçınmanız gerekir. Bulaşık deterjanı ve sünger yardımıyla köpürterek yıkadığınız parçaları su ile duruladıktan sonra onları kurumaya bırakabilirsiniz.

Üçüncü adım: Buzdolabı içinin temizliği
Çıkabilen parçaları deterjan ve su yardımıyla yıkadıktan sonra dolabın iç kısımlarının temizliğine geçebilirsiniz. Portatif parçalara göre dolap içi temizliği daha zor görünse de buzdolabı temizleme spreyi sayesinde oldukça kolay ve pratik bir şekilde temizlik yapılabilir. Bu özel spreye sahip değilseniz sirke ve karbonat yardımıyla da lekelerden ve kalıntılardan kurtulabilirsiniz. Sirke ve karbonat kullanarak temizliğinize devam etmek istiyorsanız; yarım kova su, 2 yemek kaşığı karbonat ve 4 yemek kaşığı sirke formülünü kullanabilirsiniz. Sünger yardımıyla bu karışımı yüzeylere sürdükten sonra durulama yapmanıza bile gerek kalmaz.

Dördüncü adım: Buzdolabı dışının temizliği
Çıkabilen parçaları ve iç kısımların temizliğini yaptıktan sonra dolabın dış kısımlarının temizliğine geçebilirsiniz. Bu aşamada uygulamanız gereken özel bir yöntem olmamakla beraber, deterjanlı sünger yardımıyla dış yüzeyleri silebilirsiniz. Deterjanla sildikten sonra nemli ve yumuşak bir bezle durulama işlemini ve ardından kuru bir bezle kurulama işlemini gerçekleştirmelisiniz.

Beşinci adım: Son dokunuşlar
Dolabın dış gövdesini de tamamen sildikten sonra iç kısmına tekrar dönerek nemli ve yumuşak bir bezle tüm rafları ve plastik parçaları silmelisiniz. İç gövdenin tamamı kuruduktan sonra çıkarmış olduğunuz parçaları tekrar dolabın içerisine yerleştirebilirsiniz. Temizlemiş olduğunuz rafların üzerine meyvelerinizi, sebzelerinizi, yumurtalarınızı yani tüm gıdalarını tekrardan koyabilirsiniz.
Buzdolabı içi ve buzdolabı dışı nasıl temizlenir sorusunu beş madde halinde tüm aşamalarıyla gördünüz; sırada bu aşamaları yaparken dikkat etmeniz gereken püf noktalar yer almakta…

Buzdolabı temizleme yöntemleri ve püf noktaları
Yukarıda anlatılan temizlik aşamalarına ek olarak burada bahsedilen püf noktalara dikkat ederseniz oldukça detaylı ve verimli bir temizlik yapmış olursunuz. Size yardımcı olacak püf noktalar şunlardır:

Çıkarılabilen rafları ve parçaları bulaşık deterjanıyla yıkadıktan sonra durulama işlemini titizlikle yapmalısınız. Kimyasal kalıntıların kalmadığından emin olana kadar durulamalısınız. Çünkü kimyasal kalıntılar gıdalarınıza bulaşabilir ve istenmeyen sonuçlar doğurabilir.
Buzdolabının içini temizlerken gövdesi ve rafların yanı sıra lastiklerini de temizlemelisiniz. Kıvrımlı bir yapıya sahip olan bu kısımlar küçük kalıntılara ev sahipliği yapabilir. Bu yüzden lastiğin girintili ve çıkıntılı kısımlarına dikkat ederek temizliğinizi detaylandırabilirsiniz. Lastiğin arasında kalan inatçı lekeleri ise karbonat ve diş fırçası kullanarak çıkarabilirsiniz
Buzdolabı içi nasıl temizlenir sorusunun kapsadığı bir diğer alan ise dondurucu kısımlardır. Bu kısımların temizliğini yaparken yine sirkeden faydalanabilirsiniz. Su ve sirkeden oluşturduğunuz karışımı fısfıslı şişe yardımıyla dondurucunun iç kısımlarına sıkarak sünger yardımıyla silebilirsiniz.
Temizlik öncesinde ya da sonrasında dolap içinde sizi rahatsız eden bir koku varsa taze çekilmiş kahve kullanarak bu kokuyu yok edebilirsiniz. Bunun için taze çekilmiş kahveyi bir kaba koyarak dolabın içerisindeki herhangi bir rafa yerleştirmelisiniz. Bu sayede dolabın içerisinde güzel bir kokunun oluşmasını ve kötü kokuları yok etmeyi başarabilirsiniz.
Iç ya da dış yüzeylerin kaplamasına herhangi bir zarar gelmemesi için kullanacağınız bezin yumuşak olmasına dikkat etmelisiniz. Yüzeyleri çizmeyen bir bez tercih ederek korkmadan silme işlemini gerçekleştirebilirsiniz.

Gittigidiyor Blog

Üst